Jakie składniki powinna zawierać dobra woda mineralna?

Jakie składniki powinna zawierać dobra woda mineralna?

Wybierając dobrą wodę mineralną, powinniśmy zapoznać się z jej składem chemicznym. Jednak patrząc na etykietę nie zawsze wiemy, co oznaczają poszczególne skróty, znaki, a liczby zawarte obok nich niewiele mówią bez odpowiedniego odniesienia. Których minerałów powinno być więcej? Jaka naturalna woda mineralna spełni nasze potrzeby? Dowiecie się z tego artykułu!

Wody mineralne dzielimy na niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane. To skład tych ostatnich jest najbardziej bogaty w minerały. W jednym litrze wysokozmineralizowanej wody mineralnej mieści się ich co najmniej 1500 mg. Ważne, by wśród tych minerałów znalazły się magnez, wapń, wodorowęglany – to one mają największe znaczenie dla naszego organizmu.

Magnez dla układu nerwowego i serca

Ważnym minerałem, który powinien występować w dobrej wodzie mineralnej jest magnez. Przeciwdziała on skutkom stresu, przemęczeniu i osłabieniu. Dzięki niemu możemy wydajniej pracować. Magnez chroni również nasz układ nerwowy, zmniejszając napięcie nerwowe, ale jego wielokierunkowe działania dotyczy też układu sercowo – naczyniowego. Zawarty w naturalnej wodzie mineralnej magnez wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, przeciwdziała miażdżycy oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Wspieraj kości, serce, mięśnie

Jeśli chcesz wzmocnić swoje kości, wybierz wodę mineralną bogatą w wapń. Jego wielokierunkowe działanie pozwoli jednak zadbać nie tylko o zęby i układ kostny, ale również o mięśnie i serce. Od wapnia zależy bowiem czynność serca i przyswajalność żelaza. Wapń zawarty w wodzie będzie również wsparciem dla osób będących na diecie ukierunkowanej na spadek wagi. Wpływa on korzystnie na przemianę materii.

Wodorowęglany na nadkwasotę

Naturalne wody mineralne o zawartości ponad 600mg/l są szczególnie polecane osobom, które cierpią na nadkwasotę. Neutralizują bowiem sok żołądkowy, wspomagają odkwaszanie organizmu i działają przeciwzapalnie. Wodorowęglany sprzyjają również trawieniu. Jelita potrzebują do tego procesu środowiska zasadowego, które jest uzyskiwane właśnie dzięki wodorowęglanom. Warto wspomnieć, że wodorowęglany działają też pozytywnie na organizm w początkowych stanach cukrzycy.

Zwróć uwagę na proporcje

Wybierając wysokozmineralizowaną wodę mineralną warto zwrócić również uwagę na proporcję magnezu i wapnia, jaka w niej występuje. Jeśli przyjmujemy wapń tylko w postaci nieorganicznej, w pokarmach utrudni on przyswajanie magnezu. Ten z kolei występując w nich w śladowych ilościach zmniejsza przyswajalność wapnia. Najlepiej więc, żeby stosunek wapnia do magnezu wynosił 2:1. Dzięki takiej proporcji tych dwóch pierwiastków, organizm może je najlepiej wchłonąć i efektywnie je wykorzystać. Taką proporcją wapnia i magnezu cechuje się naturalna woda mineralna Piwniczanka.
Wodę mineralną warto wybierać świadomie. Dobrana do naszych potrzeb, pozwoli nam zadbać o zdrowie. Składniki mineralne występujące w wodzie są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, stanowią więc właściwie uzupełnienie codziennej diety.