Piwniczanka - idealne proporcje minerałów

Piwniczanka - idealne proporcje minerałów

Tak jak natura dąży do zachowania równowagi, tak i my – konsumenci, powinniśmy zwracać uwagę na proporcje poszczególnych składników w spożywanych produktach. To właśnie od ich odpowiedniej ilości zależy, czy dany składnik zostanie przyswojony przez nasz organizm. W przeciwnym razie żywienie się nawet najbardziej wartościowymi wyrobami będzie niewystarczające. Jakie są najważniejsze składowe Piwniczanki i ich proporcje? Jakie minerały zabieramy ze sobą do domu sięgając po nią na sklepowej półce? Czym powinna się charakteryzować dobra woda mineralna? O tym wszystkim w poniższym artykule.

Wapń – wielokierunkowe działanie

W jednym litrze naturalnej wody mineralnej Piwniczanka znajduje się aż 180 mg wapnia. Dzięki swym właściwościom wapń wspiera metabolizmu, pozwala zachować prawidłowe czynności serca i układu mięśniowego. Jego działanie jest wielokierunkowe, ściśle związane m.in. z właściwym rozwojem układu kostnego, zdrowymi kośćmi i uzębieniem, pracą mięśni, procesami krzepnięcia krwi oraz przewodnictwem nerwowo – mięśniowym. W głównej mierze wapń jest odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych, działanie niektórych enzymów, a także czynność serca i przewodzenie impulsów nerwowych. To nie wszystko – wapń w znacznym stopniu wpływa na przyswajalność żelaza oraz ma również działania przeciwalergiczne. Również jeżeli zależy Ci na zrzuceniu zbędnych kilogramów pamiętaj, że odpowiedni poziom wapnia w organizmie wpływa na przemianę materii.

 Praktycznie każdego dnia z kości do płynów ustrojowych i krwiobiegu przedostaje się blisko 1000 mg wapnia. Ważne, żeby dostarczyć z powrotem taką samą ilość utraconego pierwiastka. Musimy także pamiętać, że tkanka kostna nie jest tylko szkieletem podtrzymującym nasze ciało, ale także magazynem wapnia i fosforu. To właśnie z niej organizm czerpie składniki w razie jakiegokolwiek niedoboru. Dlatego tak istotne jest odpowiednie dostarczanie wartościowych składników poprzez naszą codzienną dietę.

Objawami niedoboru wapnia są m.in.:

  • skurcze mięśni
  • uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach
  • ból w stawach
  • zwolnienie tętna
  • krwotoki
  • zaburzenia snu
  • stany lękowe
  • zaburzenia wzrostu
  • krzywica oraz częste złamania kości u dzieci.
  • osteoporoza.

Magnez – do czego potrzebuje go nasz organizm?

Jedzenie wysoko przetworzonej żywności, życie w pośpiechu, stres i duży wysiłek fizyczny – to  najczęstsze przyczyny niedoboru magnezu w organizmie. Dlaczego należy zapobiegać niedoborom tego biopierwiastka? Magnez to niezbędny pierwiastek dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, gdyż od niego zależy praca serca. Przeciwdziała też miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a w układzie nerwowym wspomaga funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych, co ułatwia zapamiętywanie i koncentrację. Masz stresującą pracę? Tym bardziej kontroluj poziom magnezu, ponieważ ma działania przeciwstresowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Usuwa substancje toksyczne z organizmu oraz oddziałuje na cały układ mięśniowy i wspomaga prawidłowe przewodnictwo nerwowo-mięśniowe.

U osób, które przywiązują dużą wagę do zdrowego odżywiania bardzo rzadko stwierdza się duży niedobór tego pierwiastka. Pamiętaj jednak, że spożywanie wartościowych produktów to nie wszystko. Trzeba także zwracać uwagę na czynniki utrudniające jego przyswajanie m.in. nadużywanie alkoholu, przewlekłe biegunki, zażywanie środków odwadniających. W przypadku odwodnienia idealnie sprawdzą się dobre, wysokozmineralizowane wody takie jak Piwniczanka, która skutecznie wspomoże proces uzupełniania składników mineralnych w organizmie.

Przyczyny niedoboru magnezu:

  • stres - obniża znacząco poziom magnezu w naszym organizmie, co pociąga za sobą zmiany w układzie sercowo - naczyniowym i niebezpieczeństwo m.in. zawałów serca, zatorów, zakrzepów.
  • nieprawidłowa dieta - wiąże się ze stosowaniem w coraz większej ilości produktów przetworzonych, niezawierających tego biopierwiastka w ogóle lub w bardzo małej ilości. Obniżenie poziomu magnezu występuje przy wypijaniu nadmiernej ilości kawy i herbaty, po wypiciu alkoholu.
  • nadmierny długotrwały wysiłek fizyczny – niedobór magnezu ujawnia się jako objaw zmęczenia, wyczerpania, bolesności i skurczów mięśniowych, zawrotów głowy i złego samopoczucia.

2:1 - idealne proporcje wapnia i magnezu

Stosunek wapnia do magnezu w spożywanych produktach powinien wynosić 2:1. Właśnie takie proporcje tych pierwiastków zawarte w Piwniczance sprawiają, że są one doskonale przyswajane przez organizm. Dla porównania spójrzmy na przetwory mleczne, które pomimo tego, że zawierają dużą ilość wapnia, posiadają niewielką ilość magnezu. Wapń obecny w tych produktach zmniejsza ilość wchłanianego magnezu, a ten – pomimo śladowych ilości – zmniejsza przyswajalność wapnia.

Woda mineralna ma nie tylko gasić pragnienie, ale także stanowić uzupełnienie codziennej diety w składniki mineralne, a co za tym idzie wspomagać odpowiednie funkcjonowanie organizmu człowieka. Rola odpowiedniego nawodnienia z zachowaniem właściwych proporcji biopierwiastków jest większa niż nam się wydaje. Bądź świadomym konsumentem, a Twoje ciało na pewno Ci za to podziękuje.

 

Artykuł powstał we współpracy z programem "Woda dla zdrowia".