Piwniczanka – natura zamknięta w butelce

Piwniczanka – natura zamknięta w butelce

Wchodzisz w odpowiednią alejkę, szybko sprawdzasz wzrokiem dostępne produkty i chwytasz pierwszą lepszą butelkę wody -  ten scenariusz jest znany większości z nas. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach mamy naprawdę z czego wybierać, to kierujemy się głównie dzwoniącymi nam w głowach sloganami reklamowymi, gustem liderów opinii, a najczęściej – brakiem czasu. Na co tak naprawdę powinniśmy zwracać uwagę, kupując wodę? Na jakiej podstawie je rozróżniać?

Odpowiednie nawodnienie  jest bezpośrednio związane z prawidłowym funkcjonowaniem praktycznie wszystkich układów naszego organizmu. Woda dostarcza m.in. składniki odżywcze do komórek, utrzymuje stałą temperaturę ciała, wpływa na reakcje metaboliczne i właściwe trawienie. Dlatego warto przyswoić sobie przynajmniej elementarną wiedzę na temat jej właściwości oraz rodzajów. Warto wiedzieć, co pijemy. Tym bardziej, że podstawowa typologia wód mineralnych jest naprawdę prosta.

Naturalna woda mineralna

Jest wodą ukrytą w głębinach skalnych, krystalicznie czystą i nasyconą dobroczynnymi minerałami. Cechuje się stabilnym składem, co oznacza, że jeżeli producent wody podaje określoną liczbę minerałów, właśnie taka będzie zawarta w jej litrze. Jednak podstawowym wyróżnikiem i kryterium dalszego podziału jest ilość składników mineralnych. Amplituda potrafi być naprawdę spora, także przed dokonaniem zakupu warto dokładniej przyjrzeć się etykiecie.

Woda mineralna dzieli się na następujące rodzaje:

  • bardzo niskozmineralizowana – 50mg/l
  • niskozmineralizowana - 500mg/l
  • średniozmineralizowana - 500 – 1500 mg/l
  • wysokozmineralizowana - ponad 1500 mg/l

Piwniczanka zaliczana jest właśnie do tej ostatniej grupy, do wód wysokozmineralizowanych. Ogólna zawartość rozpuszczalnych składników mineralnych wynosi w jej przypadku 1727mg/l.

Wiedza o całkowitej ilości składników i ich znaczeniu dla dobrego samopoczucia na pewno jest dobrym punktem wyjścia dla wyboru odpowiedniej wody. Niemniej jednak nie wyczerpuje tematu. W kwestii przyswajalności poszczególnych pierwiastków, bardzo ważne są proporcje minerałów i ich udział procentowy. W przypadku Piwniczanki, proporcja wapnia do magnezu to 2:1. Umożliwia ona doskonałee przyswajanie tych mikroelementów przez organizm.

Podczas wyboru wody, trzeba również pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki mineralne jest kwestia indywidualną każdego człowieka. I tak przykładowo wodę bogatą w magnez powinny wybierać osoby narażone na zwiększony stres.

Minerały pochodzące z natury

Piwniczanka jest wydobywana z ekologicznie czystych terenów Popradzkiego Parku Krajobrazowego. Na tym obszarze występuje wyjątkowa strefa hydrologiczna, o bogatych zasobach zmineralizowanych wód. Dzięki temu woda wydobywana z głębokości kilkuset metrów jest krystalicznie czysta i naturalnie bogata w minerały. Składniki mineralne, takie jak magnez, wapń i wodorowęglany dostarczane są bezpośrednio przez naturę, bez potrzeby dodatkowej mineralizacji.

Przy zakupie wody pamiętajmy: woda mineralna pozwala nie tylko ugasić pragnienie, ale także poprawia funkcjonowanie naszego organizmu.

 

Artykuł powstał we współpracy z programem "Woda dla zdrowia".