Idealne proporcje minerałów

2:1 to idealne proporcje wapnia i magnezu, które pozwalają na najlepsze przyswojenie tych minerałów przez organizm. Odkryj je w Piwniczance.

Idealne proporcje minerałów

Wapń (180mg/litr)

Poprawia metabolizm, pozwala utrzymać prawidłowe czynności serca i układu mięśniowego.

Wapń jest składnikiem mineralnym i ważnym biopierwiastkiem organizmu wpływającym na jego prawidłowe funkcjonowanie. Aż 99 % tego biopierwiastka znajduje się  w kościach i zębach. Mimo to wapń odpowiada za wiele kluczowych funkcji w naszym organizmie, wpływa na funkcjonowanie innych układów organizmu.  

Wielokierunkowe działanie związane jest m.in. z prawidłowym  rozwojem układu kostnego, zdrowymi kośćmi i uzębieniem,  przewodnictwem nerwowo - mięśniowym, czynnością mięśni, procesami krzepnięcia krwi. Od wapnia zależy działanie i aktywność niektórych enzymów, a także czynność serca i przewodzenie impulsów nerwowych. Jest odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych. Wapń odgrywa ważną rolę w przyswajalności żelaza. Ma również działanie przeciwalergiczne i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dlatego tak ważna jest jego obecność podczas diety ukierunkowanej na spadek wagi.

W ciągu doby z kości wydziela się do płynów ustrojowych i krwiobiegu około 800-1000 mg wapnia.  Taka sama ilość powinna być dostarczona do nich z powrotem. A to dlatego, że tkanka kostna jest nie tylko strukturą nośną ciała, ale magazynem wapnia i fosforu. To stąd organizm pobiera składniki do krwiobiegu w przypadku ich niedostatecznego dostarczania z pożywieniem. Zachodzi stała wymiana wapnia i fosforu między kością, a pulą soli tych pierwiastków dostarczaną w diecie, przyswojoną w jelitach oraz zawartą we krwi.

Objawami niedoboru wapnia są m. in.: skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe. U dzieci występują zaburzenia wzrostu, krzywica, częste złamania kości,  zaś u osób dorosłych - osteoporoza.

Magnez (87mg/litr)

Przeciwdziała skutkom stresu, przemęczeniu i osłabieniu. Zmniejsza napięcie nerwowe.

Należy do biopierwiastków bez których funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Jego wielokierunkowe znaczenie dotyczy wszystkich układów, a w szczególności sercowo - naczyniowego i nerwowego.

W układzie sercowo - naczyniowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, przeciwdziała miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. W układzie nerwowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych, co ułatwia zapamiętywanie i koncentrację. Ma działanie przeciwstresowe, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Magnez ma wpływ na cały układ mięśniowy organizmu, wspomaga prawidłowe przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Magnez bierze też udział w usuwaniu substancji toksycznych z organizmu m.in. metali ciężkich.

Niedobory magnezu w organizmie mają różne przyczyny:

Stres - obniża on znacząco poziom magnezu w naszym organizmie, co pociąga za sobą zmiany w układzie sercowo - naczyniowym i niebezpieczeństwo m.in. zawałów serca, zatorów, zakrzepów.    

Nieprawidłowa dieta - wiąże się ze stosowaniem w coraz większej ilości produktów przetworzonych, niezawierających tego biopierwiastka w ogóle lub w bardzo małej ilości. Obniżenie poziomu magnezu występuje przy wypijaniu nadmiernej ilości kawy i herbaty, po wypiciu alkoholu.

Nieprawidłowy metabolizm - powoduje np. szybki spadek zawartości magnezu w organizmie, co zaburza prawidłowe funkcjonowanie większości układów, szczególnie sercowo - naczyniowego, nerwowego, zaburzeń w pracy mózgu.

Nadmierny długotrwały wysiłek fizyczny - pojawia się jako objaw zmęczenia, wyczerpania, bolesności i skurczów mięśniowych, zawrotów głowy i złego samopoczucia.

Realną i skuteczną możliwością niedopuszczenia do wystąpienia niedoborów magnezu w organizmie jest wypijanie naturalnej wody mineralnej Piwniczanki. Ilość zawartego w niej magnezu w 1 litrze stanowi ok. 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten biopierwiastek. Jest on łatwo przyswajalny, gdyż znajduje się w formie zjonizowanej.

Wodorowęglany (1260mg/litr)

Naturalnie wspomagają proces odkwaszania organizmu, regulują pH krwi oraz alkalizują kwasy żołądkowe.

Wodorowęglany mają szczególne znaczenie w diecie osób cierpiących na nadkwasotę. Pomagają w prawidłowym trawieniu, działając alkalizująco na kwasy żołądkowe. Tym samym odkwaszają organizm i wspomagają równowagę kwasowo – zasadową.

Dostarczenie wodorowęglanów, np. poprzez picie wody mineralnej w okresie intensywnego wysiłku, kiedy ryzyko zakwaszenia organizmu wzrasta jest korzystne dla zdrowia. Wodorowęglany pozytywnie działają na organizm również przy początkowych stanach cukrzycy.

2:1

Właśnie takie proporcje wapnia i magnezu w Piwniczance umożliwiają doskonałe przyswajanie tych mikroelementów

Dla prawidłowego wchłaniania i metabolizmu wapnia i magnezu, stosunek Ca do Mg powinien wynosić 2:1, ponieważ tylko w takich proporcjach składniki te są bardzo łatwo przyswajane przez organizm. Mleko i przetwory mleczne mimo, że zawierają duże ilości wapnia, posiadają nieproporcjonalną ilość magnezu, najczęściej w niewielkich lub śladowych ilościach.

Wapń w postaci nieorganicznej obecny w tych pokarmach utrudnia przyswajanie magnezu, a ten występując w śladowych ilościach zmniejsza przyswajalność wapnia. Mimo dużej konsumpcji przetworów mlecznych wiele osób choruje na osteoporozę i ma niedobory wapnia i magnezu.

Dobrą metodą na zachowanie prawidłowych proporcji między wapniem i magnezem jest wypijanie Piwniczanki, w której ilość wapnia do magnezu wynosi 2:1.

 

 Tabela wszystkich składników mineralnych

Składnik / Zawartość mg /litr w PiwniczancePozytywne oddziaływanie na organizm

Magnez

87mg/litr

Pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy, odpornościowy, mięśniowy, a także na prawidłowy metabolizm i rozwój płodu

Wapń

180mg/litr

Wspomaga układ kostny, sercowo - naczyniowy, odpornościowy czy nerwowo - mięśniowy; wspomaga metabolizm

Wodorowęglany

1260mg/litr

Pozytywnie wpływają na układ trawienny, wspomagają równowagę kwasowo - zasadową

Potas

13mg/litr

Wspomaga układ sercowo – naczyniowy i nerkowy

Sód

133mg/litr

Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno - elektrolitowej

Lit

0,7mg/litr

Wspomaga układ krążenia i prawidłowy metabolizm białek

Fluorki

0,24mg/litr

Chronią przed chorobami serca, wspomagają struktury mięśniowo - kostne

Siarczany

30mg/litr

Pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych i chronicznych nieżytów jelit

Suma składników mineralnych: 1727mg/litr

Wybierając wodę mineralną zwróć uwagę na:

 

  • zawartość składników wód mineralnych, które istotnie wpływają na działanie naszego organizmu - magnez, wapń, sód, chlorki i wodorowęglany,

 

  • proporcje w jakich najistotniejsze pierwiastki (magnez i wapń) występują w wodzie.