Domowy
hummus

Hummus to pyszna pasta
do kanapek. W prosty
sposób przygotujesz ją w domu!

składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 200 g sezamu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml Piwniczanki

ciekawostki

Hummus jest bogaty w białko, dzięki któremu przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie.

Przygotowanie

  • Cieciorkę zalej wodą i odstaw na całą noc.
  • Następnego dnia odlej wodę.
  • Gotuj ciecierzycę w świeżej wodzie do miękkości około 45-60 minut.
  • Włóż cieciorkę do blendera, dodaj sezam, oliwę, czosnek, 150ml Piwniczanki i sok z cytryny.
  • Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
  • Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj więcej Piwniczanki.

ciekawostki

Hummus jest bogaty w białko, dzięki któremu przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie.