Kaszotto
z indykiem

Kaszotto to proste, szybkie
i zdrowe danie!

składniki

  • 500 g piersi indyka​
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 pory​
  • 2 ząbki czosnku​
  • oregano​
  • 2 szklanki bulionu warzywnego​
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

ciekawostki

Warto wiedzieć, że kasza, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków.

Przygotowanie

  • Indyka pokrój w niedużą kostkę. Obtocz w soli, pieprzu i oregano.
  • Pora umyj i pokrój plastry. Czosnek posiekaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek i dodaj pora.
  • Smaż aż por zmięknie.
  • Do pora i czosnku dodaj indyka, obsmaż mięso.
  • Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszaj składniki i smażyć całość przez 2 minuty.
  • Wlej gorący bulion, doprowadź całość do wrzenia i gotuj całość 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Na koniec dodaj opłukany szpinak i podsmaż.
  • Podaj posypane pietruszką.

ciekawostki

Warto wiedzieć, że kasza, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków.