Leczo
z soczewicą

Dzięki temu prostemu
przepisowi polubisz soczewicę!

składniki

  • 2 cebule
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • 10 łyżek czerwonej soczewicy
  • 10 pomidorów lub dwie puszki pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli

ciekawostki

Białko soczewicy jest, po białku soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego.

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulę i podsmaż.
  • Dodaj pokrojone paprykę i cukinię.
  • Duś wszystko przez ok. 10 minut.
  • Dodaj opłukaną na sitku soczewicę i zalej wszystko posiekanymi pomidorami lub pomidorami z puszki.
  • Duś przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.
  • Dopraw do smaku, dodaj natkę pietruszki.

ciekawostki

Białko soczewicy jest, po białku soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego.