Risotto
z warzywami
i kurczakiem

Uważasz, że risotto to trudne danie?
Przekonaj się, że jest wprost przeciwnie!

składniki

  • 100 g ryżu Arborio
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 70 ml białego wina
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 500 ml bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • tymianek
  • oregano
  • słodka i ostra papryka

ciekawostki

Do przygotowania risotto wybierz ryż Arborio. Ryż długoziarnisty i wstępnie gotowany nie może zostać użyty, gdyż sklei się podczas przygotowywania potrawy.

Przygotowanie

  • Pokrój kurczaka, dodaj pieprz oraz sól i podsmaż go na patelni. Dodaj oregano.
  • W osobnym garnku roztop masło i oliwę, podsmaż cebulę i czosnek.
  • Do garnka wsyp surowy ryż i obsmaż go.
  • Dodaj cukinię i podsmaż wszystko razem.
  • Wlej wino i odparuj.
  • Dodaj obranego i pokrojonego pomidora, paprykę oraz przygotowanego wcześniej kurczaka.
  • Gotuj risotto stopniowo wlewając do niego bulion.
  • Mieszaj co chwilkę, żeby nie przywarło do garnka.
  • Na koniec dodaj rozdrobnioną gorgonzolę, odczekaj minutę i podaj.

ciekawostki

Do przygotowania risotto wybierz ryż Arborio. Ryż długoziarnisty i wstępnie gotowany nie może zostać użyty, gdyż sklei się podczas przygotowywania potrawy.