Spaghetti
z bobem
i miętą

Oto przepis
dla wielbicieli bobu!

składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 200 g bobu
  • ser pecorino.
  • świeża mięta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

ciekawostki

Bób może być jedzony nie tylko po ugotowaniu, ale również na surowo. Nadają się do tego jednak tylko jego młodziutkie ziarna, które mają miękką skórkę.

Przygotowanie

  • Bób sparz we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedź i obierz.
  • Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedź, ale pozostaw 1/2 szklanki wody z gotowania.
  • Na patelni obsmaż czosnek, dodaj bób i smaż dalej.
  • Dodaj makaron i całość jeszcze chwilkę podsmaż.
  • Na koniec posyp pieprzem, startym serem i poszatkowaną miętą.

ciekawostki

Bób może być jedzony nie tylko po ugotowaniu, ale również na surowo. Nadają się do tego jednak tylko jego młodziutkie ziarna, które mają miękką skórkę.