Idealne proporcje minerałów
2:1 to idealne proporcje wapnia i magnezu, które pozwalają na najlepsze przyswojenie tych minerałów przez organizm. Odkryj je w Piwniczance.

Wapń (168mg/litr)
Poprawia metabolizm, pozwala utrzymać prawidłowe czynności serca i układu mięśniowego.
Wielokierunkowe działanie związane jest m.in. z prawidłowym rozwojem układu kostnego, zdrowymi kośćmi i uzębieniem, przewodnictwem nerwowo - mięśniowym, czynnością mięśni, procesami krzepnięcia krwi. Od wapnia zależy działanie i aktywność niektórych enzymów, a także czynność serca i przewodzenie impulsów nerwowych. Jest odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych. Wapń odgrywa ważną rolę w przyswajalności żelaza. Ma również działanie przeciwalergiczne i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dlatego tak ważna jest jego obecność podczas diety ukierunkowanej na spadek wagi.
Objawami niedoboru wapnia są m. in.: skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe. U dzieci występują zaburzenia wzrostu, krzywica, częste złamania kości, zaś u osób dorosłych - osteoporoza.
Magnez (79mg/litr)
Przeciwdziała skutkom stresu, przemęczeniu i osłabieniu. Zmniejsza napięcie nerwowe.
Należy do biopierwiastków bez których funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Jego wielokierunkowe znaczenie dotyczy wszystkich układów, a w szczególności sercowo - naczyniowego i nerwowego.
W układzie sercowo - naczyniowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, przeciwdziała miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. W układzie nerwowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych, co ułatwia zapamiętywanie i koncentrację. Ma działanie przeciwstresowe, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Magnez ma wpływ na cały układ mięśniowy organizmu, wspomaga prawidłowe przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Magnez bierze też udział w usuwaniu substancji toksycznych z organizmu m.in. metali ciężkich.
Niedobory magnezu w organizmie mają różne przyczyny:Stres - obniża on znacząco poziom magnezu w naszym organizmie, co pociąga za sobą zmiany w układzie sercowo - naczyniowym i niebezpieczeństwo m.in. zawałów serca, zatorów, zakrzepów.
Nieprawidłowa dieta - wiąże się ze stosowaniem w coraz większej ilości produktów przetworzonych, niezawierających tego biopierwiastka w ogóle lub w bardzo małej ilości. Obniżenie poziomu magnezu występuje przy wypijaniu nadmiernej ilości kawy i herbaty, po wypiciu alkoholu.
Nieprawidłowy metabolizm - powoduje np. szybki spadek zawartości magnezu w organizmie, co zaburza prawidłowe funkcjonowanie większości układów, szczególnie sercowo - naczyniowego, nerwowego, zaburzeń w pracy mózgu.
Nadmierny długotrwały wysiłek fizyczny - pojawia się jako objaw zmęczenia, wyczerpania, bolesności i skurczów mięśniowych, zawrotów głowy i złego samopoczucia.
Realną i skuteczną możliwością niedopuszczenia do wystąpienia niedoborów magnezu w organizmie jest wypijanie naturalnej wody mineralnej Piwniczanki. Ilość zawartego w niej magnezu w 1 litrze stanowi ok. 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten biopierwiastek. Jest on łatwo przyswajalny, gdyż znajduje się w formie zjonizowanej.
Wodorowęglany (1267mg/litr)
Naturalnie wspomagają proces odkwaszania organizmu, regulują pH krwi oraz alkalizują kwasy żołądkowe.
Wodorowęglany mają szczególne znaczenie w diecie osób cierpiących na nadkwasotę. Pomagają w prawidłowym trawieniu, działając alkalizująco na kwasy żołądkowe. Tym samym odkwaszają organizm i wspomagają równowagę kwasowo – zasadową.
Dostarczenie wodorowęglanów, np. poprzez picie wody mineralnej w okresie intensywnego wysiłku, kiedy ryzyko zakwaszenia organizmu wzrasta jest korzystne dla zdrowia. Wodorowęglany pozytywnie działają na organizm również przy początkowych stanach cukrzycy.
2:1
Właśnie takie proporcje wapnia i magnezu w Piwniczance umożliwiają doskonałe przyswajanie tych mikroelementów
Dla prawidłowego wchłaniania i metabolizmu wapnia i magnezu, stosunek Ca do Mg powinien wynosić 2:1, ponieważ tylko w takich proporcjach składniki te są bardzo łatwo przyswajane przez organizm. Mleko i przetwory mleczne mimo, że zawierają duże ilości wapnia, posiadają nieproporcjonalną ilość magnezu, najczęściej w niewielkich lub śladowych ilościach.
Wapń w postaci nieorganicznej obecny w tych pokarmach utrudnia przyswajanie magnezu, a ten występując w śladowych ilościach zmniejsza przyswajalność wapnia. Mimo dużej konsumpcji przetworów mlecznych wiele osób choruje na osteoporozę i ma niedobory wapnia i magnezu.
Dobrą metodą na zachowanie prawidłowych proporcji między wapniem i magnezem jest wypijanie Piwniczanki, w której ilość wapnia do magnezu wynosi 2:1.
Tabela wszystkich składników mineralnych
Składnik / Zawartość mg /litr w Piwniczance | Pozytywne oddziaływanie na organizm |
---|---|
Magnez 79mg/litr |
Pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy, odpornościowy, mięśniowy, a także na prawidłowy metabolizm i rozwój płodu |
Wapń 168mg/litr |
Wspomaga układ kostny, sercowo - naczyniowy, odpornościowy czy nerwowo - mięśniowy; wspomaga metabolizm |
Wodorowęglany 1267mg/litr |
Pozytywnie wpływają na układ trawienny, wspomagają równowagę kwasowo - zasadową |
Potas 13mg/litr |
Wspomaga układ sercowo – naczyniowy i nerkowy |
Sód 128mg/litr |
Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno - elektrolitowej |
Fluorki <0,4mg/litr |
Chronią przed chorobami serca, wspomagają struktury mięśniowo - kostne |
Siarczany 33mg/litr |
Pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych i chronicznych nieżytów jelit |
Suma składników mineralnych: 1719mg/litr |
Wybierając wodę mineralną zwróć uwagę na:
-
zawartość składników wód mineralnych, które istotnie wpływają na działanie naszego organizmu - magnez, wapń, sód, chlorki i wodorowęglany,
-
proporcje w jakich najistotniejsze pierwiastki (magnez i wapń) występują w wodzie.