Idealne proporcje minerałów
Czy wybierając wodę mineralną kierujecie się zawartością minerałów, takich jak wapń i magnez?
Zapewne tak. Ale czy wiecie, że kluczową rolę odgrywa nie tylko ilość tych składników,
ale również ich właściwe proporcje?
My wiemy o tym od dziesięcioleci. Dlatego Piwniczankę wyróżniają idealne proporcje wapnia i magnezu. Gwarantują one optymalne przyswajanie tych mikroelementów.
WAPŃ (168mg/l) – poprawia metabolizm, pozwala utrzymać prawidłowe czynności serca i układu mięśniowego
MAGNEZ (79mg/l) – przeciwdziała skutkom stresu, przemęczeniu i osłabieniu. Mniejsza napięcie nerwowe.
CZYTAJ DALEJ
piwniczanka – bogate źródło wapnia (168mg/l)
Wapń jest składnikiem mineralnym i ważnym biopierwiastkiem organizmu, kluczowym dla jego prawidłowego funkcjonowania. Aż 99 % tego biopierwiastka znajduje się w kościach i zębach. Mimo to wapń odpowiada za wiele istotnych funkcji w naszym organizmie i wpływa na funkcjonowanie innych narządów.
Wielokierunkowe działanie wapnia związane jest m.in. z prawidłowym rozwojem układu kostnego, zdrowymi kośćmi i uzębieniem, a także przewodnictwem nerwowo – mięśniowym i procesami krzepnięcia krwi. Od wapnia zależy aktywność niektórych enzymów, a także prawidłowe funkcjonowanie serca i przewodzenie impulsów nerwowych. Jest odpowiedzialny za skurcze włókien mięśniowych. Wapń odgrywa też ważną rolę w przyswajalności żelaza. Ma działanie przeciwalergiczne i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dlatego tak ważna jest jego obecność podczas diety ukierunkowanej na spadek wagi.
W ciągu doby z kości wydziela się do płynów ustrojowych i krwiobiegu około 800-1000 mg wapnia. Taka sama ilość powinna być dostarczona do nich z powrotem. A to dlatego, że tkanka kostna jest nie tylko strukturą nośną ciała, ale magazynem wapnia i fosforu. To stąd organizm pobiera składniki do krwiobiegu w przypadku ich niedostatecznego dostarczania z pożywieniem. Zachodzi stała wymiana wapnia i fosforu między kością, a pulą soli tych pierwiastków dostarczaną w diecie, przyswojoną w jelitach oraz zawartą we krwi. Objawami niedoboru wapnia są m. in.: skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe. U dzieci występują zaburzenia wzrostu, krzywica, częste złamania kości, zaś u osób dorosłych – osteoporoza.
piwniczanka –źródło łatwo przyswajalnego magnezu (79mg/l)
Magnez należy do biopierwiastków bez których funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Jego wielokierunkowe znaczenie dotyczy wszystkich układów, a w szczególności sercowo – naczyniowego i nerwowego.
W układzie sercowo – naczyniowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, przeciwdziała miażdżycy i reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a w układzie nerwowym – na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych, co ułatwia zapamiętywanie i koncentrację. Ma działanie przeciwstresowe, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Magnez ma wpływ na cały układ mięśniowy organizmu, wspomaga prawidłowe przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Bierze też udział w usuwaniu substancji toksycznych z organizmu m.in. metali ciężkich.
Niedobory magnezu w organizmie mają różne przyczyny:
Stres – obniża on znacząco poziom magnezu w naszym organizmie, co pociąga za sobą zmiany w układzie sercowo – naczyniowym i niebezpieczeństwo m.in. zawałów serca, zatorów, zakrzepów.
Nieprawidłowa dieta – wiąże się ze stosowaniem w coraz większej ilości produktów przetworzonych, niezawierających tego biopierwiastka w ogóle lub w bardzo małej ilości. Obniżenie poziomu magnezu występuje przy wypijaniu nadmiernej ilości kawy i herbaty, po wypiciu alkoholu.
Nieprawidłowy metabolizm – powoduje np. szybki spadek zawartości magnezu w organizmie, co zaburza prawidłowe funkcjonowanie większości układów, szczególnie sercowo – naczyniowego, nerwowego, zaburzeń w pracy mózgu.
Nadmierny długotrwały wysiłek fizyczny – pojawia się jako objaw zmęczenia, wyczerpania, bolesności i skurczów mięśniowych, zawrotów głowy i złego samopoczucia.
Skutecznym sposobem zapobiegania niedoborom magnezu w organizmie jest wypijanie naturalnej wody mineralnej Piwniczanka. Ilość zawartego w 1 litrze magnezu stanowi ok. 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten biopierwiastek. Ponadto jest on łatwo przyswajalny, gdyż znajduje się w formie zjonizowanej.
Dlaczego 2:1?
Dowiedziono, że dla prawidłowego wchłaniania i metabolizmu wapnia i magnezu, stosunek tych pierwiastków powinien wynosić 2:1. Tylko tylko w takich proporcjach składniki te są bardzo łatwo przyswajane przez organizm. Mleko i przetwory mleczne mimo, że zawierają duże ilości wapnia, posiadają nieproporcjonalną ilość magnezu, najczęściej w niewielkich lub śladowych ilościach.
Wapń w postaci nieorganicznej obecny w tych pokarmach utrudnia przyswajanie magnezu, a ten występując w śladowych ilościach zmniejsza przyswajalność wapnia. Dlatego pomimo dużej konsumpcji przetworów mlecznych wiele osób choruje na osteoporozę i ma niedobory wapnia i magnezu.
Naturalne źródło elektrolitów
Wysokozmineralizowane wody są świetnym źródłem naturalnych elektrolitów.
Dlatego warto sięgać po Piwniczankę zwłaszcza w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego,
podczas treningów lub podczas upałów, kiedy tracimy najwięcej elektrolitów.
Zachwianie równowagi wodno-elektrolitowej może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia
i objawiać się między innymi zaburzeniami pracy serca i układu nerwowego, a nawet omdleniami.
CZYTAJ DALEJ
czym są elektrolity?
Elektrolitami nazywamy powszechnie jony soli, które znajdują się we krwi, osoczu oraz płynach tkankowych. Najważniejsze z nich to sód, potas, magnez i wapń, a także jony chlorkowe i fosforanowe. Kiedy poziom elektrolitów nie mieści się w przyjętych normach, mówimy o zachwianiu równowagi wodno-elektrolitowej. Jest to sytuacja bardzo niebezpieczna dla zdrowia, której powinniśmy bezwzględnie unikać.
Objawami, mogącymi świadczyć, że naszemu organizmowi zaczyna brakować elektrolitów są: uczucie osłabienia, senność, zaparcia, utrata apetytu. W skrajnych sytuacjach może dojść do drżenia mięśni, zaburzenia rytmu serca, zawrotów głowy czy omdlenia.
Do utraty elektrolitów dochodzi wskutek odwodnienia, o które najłatwiej podczas wysokich temperatur panujących na zewnątrz lub w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. Warto jednak uzupełniać je na co dzień, by zachować optymalną formę fizyczną. Wysoko zmineralizowana woda mineralna jest jednym z najlepszych i najłatwiej dostępnych źródeł elektrolitów. Dlatego butelka Piwniczanki doskonale sprawdzi się w każdej sytuacji.
Wysoka zawartość wodorowęglanów (1267 mg/l)
Piwniczanka jest doskonałym źródłem wodorowęglanów. Naturalnie wspomagają one proces odkwaszania organizmu, regulują pH krwi oraz alkalizują kwasy żołądkowe. Mają szczególne znaczenie w diecie osób cierpiących na nadkwasotę.
CZYTAJ DALEJ
Wodorowęglany pomagają w prawidłowym trawieniu, działając alkalizująco na kwasy żołądkowe. Tym samym odkwaszają organizm i wspomagają równowagę kwasowo – zasadową. Objawami zakwaszenia mogą być między innymi bóle głowy i mięśni, wzdęcia, zgaga, pogorszenie stanu skóry, zmęczenie, czy problemy z koncentracją.
Dostarczenie wodorowęglanów poprzez picie wody mineralnej Piwniczanka jest korzystne również w okresach intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy ryzyko zakwaszenia organizmu gwałtownie wzrasta. Pomagają one neutralizować nadmiar kwasu mlekowego, który powstaje w mięśniach.
Wodorowęglany pozytywnie działają na organizm także przy początkowych stanach cukrzycy. Powodują one obniżenie stężenia glukozy we krwi, jednocześnie stymulując produkcję insuliny.