Codzienne dostarczanie wody organizmowi jest niezbędne do tego, by prawidłowo funkcjonował. Woda stanowi najważniejszy składnik budulcowy ciała, jest elementem wielu reakcji metabolicznych, a także dostarcza składniki odżywcze do wszystkich komórek. Woda wpływa również na pracę układu trawiennego oraz ma funkcję zabezpieczającą i nawilżającą również dla pozostałych układów. Aby zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, a tym samym o zdrowie i pozytywne samopoczucie, wodę należy pić przez cały dzień, również do posiłku. W którym momencie najlepiej sięgnąć po szklankę wody siedząc przy stole?
Po wodę najlepiej sięgnąć przed posiłkiem. Skutkuje to lekkim uczuciem sytości podczas posiłku. Dzięki temu bez żadnych dodatkowych wyrzeczeń zjemy mniej, co jest ważne np. dla osób przebywających na diecie ukierunkowanej na spadek wagi. W przypadku osób zdrowych, niemających problemów z układem pokarmowym, nie będzie również przeciwwskazań do popijania posiłków. Inaczej będzie u osób, które mają problemy gastryczne np. zgagę czy refluks. Te osoby powinny zrezygnować z popijania posiłków wszelkiego rodzaju płynami.
Ważne, by woda, którą wybieramy do posiłku była bogata w minerały. Wybierając wysokozmineralizowaną wodę, nie tylko nawodnimy organizm, ale również dostarczymy mu niezbędnych minerałów takich jak wapń, magnez, wodorowęglany czy potas. Dzięki temu wspomagamy funkcjonowanie całego organizmu. Warto bowiem wiedzieć, że magnez wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, wapń wzmacnia kości i wpływa na pracę serca, a wodorowęglany regulują pH krwi. Wodą o wysokiej zawartości składników mineralnych jest właśnie Piwniczanka.