Wapń 180mg/l
Poprawia metabolizm, wspiera kości i zęby, pozwala utrzymać prawidłowe czynności serca i układu mięśniowego. Wapń odpowiada też za przewodnictwo nerwowo – mięśniowe i procesy krzepnięcia krwi. Objawami niedoboru wapnia są skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna, krwotoki. U dzieci występują zaburzenia wzrostu, krzywica, częste złamania kości, zaś u osób dorosłych - osteoporoza.
Magnez 87mg/l
Przeciwdziała skutkom stresu, przemęczeniu i osłabieniu. Zmniejsza napięcie nerwowe. W układzie sercowo - naczyniowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, przeciwdziała miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. W układzie nerwowym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i komórek nerwowych, co ułatwia zapamiętywanie i koncentrację. Na niedobór magnezu cierpią osoby narażone na długotrwały wysiłek fizyczny, stres czy spożywające nadmierną ilość kawy, herbaty lub alkoholu.
Wodorowęglany 1240mg/l
Naturalnie wspomagają proces odkwaszania organizmu, regulują pH krwi oraz alkalizują kwasy żołądkowe. Wodorowęglany mają więc szczególne znaczenie w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, pomagając w prawidłowym trawieniu. Wodorowęglany wspomagają też równowagę kwasowo – zasadową.
Proporcje 2:1
Dla prawidłowego wchłaniania i metabolizmu wapnia i magnezu, stosunek Ca do Mg powinien wynosić 2:1. Tylko w takich proporcjach składniki te są bardzo łatwo przyswajane przez organizm. Dobrą metodą na zachowanie prawidłowych proporcji między wapniem i magnezem jest wypijanie Piwniczanki, w której zawartość wapnia do magnezu wynosi właśnie 2:1.